Sammenlign priser på kopimaskiner
Udfyld formularen på et minut for at starte processen
Få op til 4 tilbud her Kopimaskiner - Få op til 4 gratis tilbud fra førende leverandører
Det tager under et minut

Forventet antal kopi pr. måned

Det tager under et minut
Spar tid
Spar tid
Udfyld 1 formular, og modtag op til 4 tilbud fra udvalgte leverandører
Spar penge
Spar penge
Spar penge ved at sammenligne tilbud og vælg det bedste
Gratis og uforpligtende
Gratis og uforpligtende
Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser
Omtale og
anbefalinger
Entrepreneur
Tv2
Berlingske Business
A 100% A
Tekststørrelse
Sidst opdateret: 25 maj 2021

Hvilke miljøkrav er der i forhold til kopimaskiner?

Kopimaskiner eller multifunktionsmaskiner er som regel et must på et kontor. De står ofte tændt hele dagen, også efter arbejdsdagen er endt. De bliver måske brugt dagligt - i nogle virksomheder rigtig meget og andre i en mindre grad, men fælles er at alle virksomheder har en.

En kopimaskine udleder meget CO2 og sluger meget strøm, både når den bliver brugt, men også når den står stille. Dette er et område, hvor virksomheder ender med at bruge mange penge om året, da de ikke er opmærksomme på, hvordan de kan nedsætte elforbruget.

Krav fra Energistyrelsen

Energistyrelsen har til formål at hjælpe virksomheder og private med at være mere energieffektive og hjælpe til på områder hvor fx virksomheder har mulighed for at sænke deres energiforbrug. Disse tiltag skal tilsammen være med til at sænke landets CO2 udslip og begrænse udledningen af drivhusgasser.

I denne anledning har de opstillet nogle krav til hvad en kopimaskine, printer, multifunktionsmaskiner mm. skal opfylde, for at være energivenlige. Disse krav har både til formål at sænke virksomhedernes energiforbrug, men det er samtidig også en måde, hvorpå virksomheder kan spare mange penge og samtidig få et bedre indeklima.

Kravene bliver bl.a. gjort op i hvor meget KWh kopimaskinerne bruger på en uge alt efter hvor stor kapacitet kopimaskinen har. Udover dette skal kopimaskiner/ multifunktionsmaskiner, der har en udskrivningshastighed på over 19 sider pr. min. have en automatisk duplex funktion. En duplex funktion er en funktion som gør at maskinerne kan udskrive på tosidet papir, altså med tekst på begge sider af papiret. Dette skal være en automatisk funktion, hvor brugerne manuelt skal ind og ændre det, hvis det er nødvendigt.

Herudover har energistyrelsen også stillet krav til kopi maskinernes elforbrug når de er i standby tilstand, samt hvor lang tid der skal gå før maskinen går i sleep mode.   

Hvad er EU Energy Star?

EU Energy Star er udviklet i det europæiske fællesråd for at mærke og vejlede virksomheder og private til at vælge mere energieffektivt kontorudstyr. Ved valg af det rigtige energieffektive kontorudstyr kan virksomheder opnå mindre varmeafgivelse, længere produktlevetid, samt færre omkostninger til aircondition.  

For at et produkt kan få Energy Star mærket, skal produkterne overholde nogle meget specifikke krav til produktets energiforbrug og CO2 udledninger, før de kan blive godkendte. Disse krav er forskellige og afhænger af produktets type og størrelse.

De fleste kopimaskine producenter har i dag produkter som er Energy Star mærket. Nogle producenter har alle deres produkter mærker, hvor andre har dele af deres produkter.  Dette er en fordel, da de ved at flere og flere virksomheder bliver mere fokuseret på miljøet og på at tage ansvar for deres eget energiudslip. EU Energy Star, gælder for alle virksomheder i Europa, hvor kravene til produkterne er de samme.

Gode råd til køb og brug af en kopimaskine.

Når I skal købe en kopimaskine

  • Tag udgangspunkt i Energistyrelsens krav til hvilket energiforbrug produkterne skal have. (se ovenstående tabel)

  • Find en kopimaskine med en kapacitet, som passer til netop jeres behov, så I undgår at få fat i en for stor kopimaskine, som vil bruge unødig energi.

  • Vælg kopimaskiner, som har duplexfunktion, så i har mulighed for at printe på tosidet papir.

  • Vælg en maskine med hurtig opvarmningstid. Dette betyder at de udover at varme hurtig op også hurtig kan gå i sparetilstand.

  • Vælg en kopimaskine, som kan få strøm fra en USB port. En kopimaskine bruger mindre strøm, når den får det fra en USB port. Her er det også ofte at kopimaskinen vil slukke, når man lukker ned for computeren.

  • Vælg en scanner med en tænd-sluk knap. På den måde slipper I for at bruge unødig energi på at have scanneren tændt, når den ikke bliver brugt.

Når I skal bruge en kopimaskine

  • Indstil automatisk dvaletilstand på kopimaskinen. Ved at indstille en tid på, hvornår kopimaskinen skal gå i dvale efter brug, kan I hurtig spare energi. Når en kopimaskine er i dvaletilstand bruger den betydelig mindre energi end i normal tilstand. Dette kan fx være at 5 min efter brug, vil den gå i dvale.

  • Indstil kopimaskinen til automatisk duplexfunktion. På den måde kan I spare på papir og på energi. Her skal I dog huske at gøre medarbejderne opmærksomme på, at hvis de har brug for at der kun bliver printet på en side af papiret, skal de selv ændre dette. Ellers kan der blive printet dokumenter, som alligevel ikke kan bruges.

  • Brug en elspareskinne til Jeres Kopimaskine, scanner mm. En elspareskinne er ligesom en intelligent stikdåse, som automatisk slukker for de tilsluttede apparater. Dette kan fx være i sammenhæng med en computer.

  • Husk altid at have slukket for jeres kopimaskine efter endt arbejdsdag.